MRI Ledematen + Wervelzuil

Een MRI onderzoek van ledematen en wervelzuil vraagt geen voorbereiding of inspuiting. 
Hierop zijn echter uitzonderingen: 
- patiƫnten die geopereerd werden aan de lage rug
- Arthro-MR onderzoeken (onderzoek met inspuiting van contraststof in het gewricht)
Het is mogelijk dat de arts tijdens het onderzoek beslist om contraststof toe te dienen, zelfs al was er oorspronkelijk geen reden om dit te doen.
Voorbereiding

Geopereerde lage rug: om recente afwijkingen ter hoogte van de rug te onderzoeken wordt contraststof gegeven via een infuus. De contraststof dient om onderscheid te maken tussen littekenweefsel en een eventuele nieuwe hernia. Hiervoor komt een geopereerde rug tot 10 jaar geleden in aanmerking (normaal gezien - gebeurt soms ook bij oudere operaties).
Bij het toedienen van contraststof wordt de scantijd verhoogd met een tiental minuten. 
Een uitzondering hierop is wanneer de rug ijzer bevat. Aangezien ijzer geen signaal geeft op de beelden en de omliggende regio's vervormt, heeft het geen zin dan een MRI-onderzoek uit te voeren.

Geopereerde nek: hier beslist de arts radioloog of het toedienen van contraststof relevant is.

Arthro-MR: soms is er een inspuiting nodig in het gewricht (enkel, schouder, heup). Deze inspuiting gebeurt in een andere zaal. Om te voorkomen dat de ingespoten contraststof snel verdwijnt uit het gewricht en dus onvoldoende zichtbaar is tijdens de MR-scan, moeten de inspuiting en scan elkaar direct kunnen opvolgen.
Daarom verzoeken wij u bij het maken van de afspraak te vermelden dat het een arthro-MRI onderzoek betreft. 
Na de inspuiting kunt u een gespannen gevoel hebben t.h.v. het gewricht. Dit gevoel zal binnen de dag herstellen. Rijden met de wagen zal geen probleem zijn.

U dient zich uit te kleden. Slip en t-shirt kan u aanhouden. Alle metaal moet achterblijven in het kleedhokje. Zo nodig zal u een infuus krijgen.

Tijdens het onderzoek
U dient op de rug te liggen (enkele uitzonderingen mogelijk) en moet zo goed mogelijk blijven stilliggen. U krijgt een hoofdtelefoon om het lawaai te dempen en u krijgt preventief een belletje in de hand in voor mocht u zich onwel voelen.
Alle metingen zijn gevoelig aan beweging. Om te voorkomen dat een meting moet herhaald worden, is het belangrijk om perfect stil te blijven liggen.
Indien er contrast nodig is, dan zult u hiervan geen last ondervinden.
Een scan van de rug gaat vaak gepaard met een warmtegevoel. Dit is normaal en onvermijdelijk.
Tijdens de scan van de nek, moet u trachten zo weinig mogelijk te slikken om de bewegingsonscherpte te voorkomen.

Nazorg
Indien een infuus geplaatst werd, dient u minstens 2 minuten te drukken op de insteekplaats, vooraleer u zich aankleedt. Daarna kan u zich aankleden en huiswaarts keren.

 

© 2011 AZ Sint-Blasius. Meer info vindt u onder "juridische informatie" op www.azsintblasius.be