Artikel

Alle activiteiten kunnen opnieuw veilig starten

19/02/2021

In az Sint-Blasius kunnen vanaf maandag 22 februari, na een tijdelijke opnamestop van 12 dagen, alle activiteiten weer veilig plaatsvinden.

10 dagen geleden werden enkele opnameafdelingen van het ziekenhuis getroffen door besmettingen met Covid-19. Om nieuwe besmettingen te voorkomen en zowel patiënten als medewerkers te beschermen, werden sommige niet-dringende activiteiten uitgesteld. Dringende zorg, raadplegingen en therapieën konden verder gaan terwijl niet-dringende operaties en opnames met 12 dagen werden opgeschort. 

dr. Kristof Van de Hauwe, hoofdarts van az Sint-Blasius, zegt:
"We kunnen niet met zekerheid de oorzaak van de besmettingen bepalen. Feit is dat ook verschillende andere ziekenhuizen de voorbije weken interne besmettingen kenden en eveneens overgegaan zijn tot een tijdelijke opnamestop. Daarnaast was volgens Sciensano het aantal besmettingen bij de bevolking in de regio van Dendermonde de voorbije weken één van de hoogste in Vlaanderen. Waarschijnlijk heeft dit hoge aantal burgers met Covid-19, de voorbije besmettingen in het ziekenhuis mee veroorzaakt."

Intussen werd het volledige personeel 2 maal gescreend op Covid-19. Alle afdelingen werden extra grondig ontsmet. We namen ook enkele bijkomende nieuwe maatregelen om de gezondheid en veiligheid van patiënten en medewerkers verder te waarborgen. Zo worden opgenomen patiënten nu nog frequenter getest op Covid-19 (op de dag van opname en daarna om de 48 uur) en draagt het personeel extra persoonlijke beschermingsmiddelen, om zowel henzelf als de patiënten extra te beschermen. Dankzij deze bijkomende voorzorgsmaatregelen is de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid gegarandeerd.

Vanaf maandag 22 februari worden dus alle activiteiten in het ziekenhuis hervat.
Karen Pieters, algemeen directeur az Sint-Blasius, zegt: "We zijn opgelucht en blij dat we opnieuw alle zorg kunnen aanbieden aan de bevolking. We wensen bovendien nogmaals te benadrukken dat wij de ingrijpende beslissing 10 dagen geleden eerder preventief hebben genomen, om op deze manier de situatie binnen het ziekenhuis onder controle te kunnen houden. Onze artsen en medewerkers kijken ernaar uit om opnieuw het vertrouwde patiëntencontact te hebben en kwaliteitsvolle en patiëntveilige zorg te kunnen verlenen aan de bevolking van onze regio. We hopen dan ook opnieuw op het vertrouwen van de verwijzers en patiënten te mogen rekenen. We kijken ook hoopvol naar de dalende nationale cijfers, en hebben er alle vertrouwen in dat de cijfers ook in onze regio nu zullen dalen." 

Zoals in de andere ziekenhuizen vragen we patiënten die op raadpleging komen, nog steeds om zo mogelijk alleen te komen. Zo kunnen we het aantal personen in de wachtruimtes beperken. Ook het bezoek blijft strikt beperkt. Zodra we ook de bezoekregeling kunnen versoepelen, zullen we dit uiteraard doen. We begrijpen zeer goed hoe belangrijk bezoek is voor het herstel van onze patiënten. Intussen biedt onze dienst patiëntenbegeleiding ondersteuning om het contact met familie met behulp van tablets te ondersteunen.

Alle info over de coronamaatregelen in az Sint-Blasius op www.azsintblasius.be/corona