Artikel

AZ Sint-Blasius opent nieuw pijncentrum op campus Dendermonde

02/11/2022

Het multidisciplinair pijncentrum van AZ Sint-Blasius is verhuisd naar een gloednieuwe locatie op campus Dendermonde. De nieuwe infrastructuur biedt vele voordelen voor patiënten, artsen en medewerkers. Zowel patiënten met acute als met chronische pijn kunnen er terecht. In Zele blijven de pijnartsen één dag per week consultaties aanbieden.

Het pijncentrum bestaat uit twee pijlers: enerzijds medisch-technische pijnbehandelingen en consultaties en anderzijds een multidisciplinaire aanpak van chronische pijn.  Behandeling is vaak maatwerk: niet zelden wordt een combinatie van een medisch-technische en een multidisciplinaire aanpak voorgesteld. Naast de behandeling van acute en chronische pijn, werkt het pijncentrum ook preventief: de gepaste behandeling voorkomt dat acute pijn chronisch wordt of dat chronische pijn verergert.

  • medisch-technische behandelingen
    Voor deze medisch-technische behandelingen telt het team vijf pijnartsen en vijf pijnverpleegkundigen. Meer specifieke info over de mogelijke behandelingen op deze pagina.
  • de multidisciplinaire aanpak
    Het multidisciplinair pijnteam behandelt chronische pijnpatiënten, die niet (meer) voldoende geholpen  kunnen worden met medicatie en/of infiltraties. Doel is niet het “pijnvrij” maken, maar een verbeterde levenskwaliteit, op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Op die manier wordt getracht verdere chronificatie van de pijn of inactivatie van de patiënt tegen te gaan. Deze hulp wordt grotendeels kosteloos aangeboden. De samenwerking met de huisarts blijft cruciaal in de begeleiding van chronische pijn.
    Het multidisciplinair pijnteam bestaat uit pijnpsychologen, algologische verpleegkundigen, een sociaal verpleegkundige, een kinesitherapeut en een ergotherapeut en de medewerkers van het pijnsecretariaat. Er is intense samenwerking met de verwijzende disciplines: huisartsen, fysische geneeskunde, neurochirurgie, orthopedie, reumatologie en andere.

Twee pijlers, één centrum
De nieuwe pijnkliniek bestaat uit twee nagelnieuwe behandelzalen, uitgerust met apparatuur voor medische beeldvorming (röntgenapparatuur, echotoestel) en  voor pijntherapeutische behandelingen.
Er zijn ook aparte kamers voorzien voor de infuustherapieën en er is meer ruimte voor de patiënten die een technische behandeling krijgen, om een optimale patiëntenflow te kunnen garanderen.
In de nieuwe pijnkliniek is er ook plaats voor meer invasieve procedures, zoals infiltraties en denervaties van het ganglion van Gasser (trigeminusneuralgie) en van het ganglion sphenopalatinum (clusterhoofdpijn, migraine en atypische aangezichtspijnen) en neuromodulatie (stimulatie van het ruggenmerg)..
De algologische en sociale verpleegkundigen en de pijnpsychologen kunnen hun consultaties ook in de nieuwe vleugel doen, waardoor onderling overleg en overleg met de pijnartsen veel gemakkelijker zal zijn. Bovendien is er een vergaderzaal, waar de chronische pijnpatiënten groepssessies zullen kunnen volgen.

Licht, ruimte en comfort

Het nieuwe pijncentrum werd gebouwd in de westvleugel van campus Dendermonde, op de tweede verdieping, boven het chirurgisch en internistisch dagcentrum. Bij de bouw en inrichting stonden duurzaamheid, ergonomie en de beleving van de patiënt centraal. Alle ruimtes zijn ruim en rustgevend ingericht, met natuurlijk licht en met materialen die een positieve invloed hebben op patiënten en medewerkers.