Het multidisciplinair pijncentrum van AZ Sint-Blasius is verhuisd naar een gloednieuwe locatie op campus Dendermonde. De nieuwe infrastructuur biedt vele voordelen voor patiënten, artsen en medewerkers. Zowel patiënten met acute als met chronische pijn kunnen er terecht. In Zele blijven de pijnartsen één dag per week consultaties aanbieden.
Het pijncentrum bestaat uit twee pijlers: enerzijds medisch-technische pijnbehandelingen en consultaties en anderzijds een multidisciplinaire aanpak van chronische pijn. Behandeling is vaak maatwerk: niet zelden wordt een combinatie van een medisch-technische en een multidisciplinaire aanpak voorgesteld. Naast de behandeling van acute en chronische pijn, werkt het pijncentrum ook preventief: de gepaste behandeling voorkomt dat acute pijn chronisch wordt of dat chronische pijn verergert.
Twee pijlers, één centrum
De nieuwe pijnkliniek bestaat uit twee nagelnieuwe behandelzalen, uitgerust met apparatuur voor medische beeldvorming (röntgenapparatuur, echotoestel) en voor pijntherapeutische behandelingen.
Er zijn ook aparte kamers voorzien voor de infuustherapieën en er is meer ruimte voor de patiënten die een technische behandeling krijgen, om een optimale patiëntenflow te kunnen garanderen.
In de nieuwe pijnkliniek is er ook plaats voor meer invasieve procedures, zoals infiltraties en denervaties van het ganglion van Gasser (trigeminusneuralgie) en van het ganglion sphenopalatinum (clusterhoofdpijn, migraine en atypische aangezichtspijnen) en neuromodulatie (stimulatie van het ruggenmerg)..
De algologische en sociale verpleegkundigen en de pijnpsychologen kunnen hun consultaties ook in de nieuwe vleugel doen, waardoor onderling overleg en overleg met de pijnartsen veel gemakkelijker zal zijn. Bovendien is er een vergaderzaal, waar de chronische pijnpatiënten groepssessies zullen kunnen volgen.
Licht, ruimte en comfort
Het nieuwe pijncentrum werd gebouwd in de westvleugel van campus Dendermonde, op de tweede verdieping, boven het chirurgisch en internistisch dagcentrum. Bij de bouw en inrichting stonden duurzaamheid, ergonomie en de beleving van de patiënt centraal. Alle ruimtes zijn ruim en rustgevend ingericht, met natuurlijk licht en met materialen die een positieve invloed hebben op patiënten en medewerkers.