Artikel

Laser chirurgie voor goedaardige prostaatvergroting

09/06/2022

Laser chirurgie voor goedaardige prostaatvergroting 

Op de dienst urologie van az Sint-Blasius kunnen patiënten met een goedaardige prostaatvergroting sinds kort behandeld worden met een laser. Recent voerde dr. Steven Deconinck er de 100ste HoLEP uit.

HoLEP staat voor Holmium laser enucleatie van de prostaat'. Dit is een techniek waarbij de chirurg via de plasbuis met een camera naar binnen gaat en vervolgens met een laser de goedaardige prostaatvergroting van het prostaatkapsel losmaakt. Het losgemaakte prostaatweefsel wordt nadien met een morcellator vermalen en opgezogen. 

Patiënten met een forse prostaatvergroting kunnen op die manier zonder grote insnede in de buik behandeld worden waardoor er minder bloedverlies is en de patiënt na 1 à 2 dagen naar huis kan. Er is nadien een sneller herstel in vergelijking met een klassieke open ingreep.

“We zijn fier deze techniek in het az Sint-Blasius te kunnen aanbieden, temeer aangezien het een ingreep is die slechts in een beperkt aantal centra in België wordt aangeboden. Het ziekenhuis heeft belangrijke investeringen gedaan met de aankoop van een krachtige laser en specifiek heelkundig materiaal om de ingreep te kunnen uitvoeren”, zegt dr. Steven Deconick, uroloog.

“Bovendien heeft deze operatietechniek intussen in verschillende studies goede en langdurige functionele resultaten aangetoond, waardoor HoLEP tegenwoordig de gouden standaard voor de heelkundige behandeling van forse prostaatvergroting is” . 

“Wie plasklachten heeft, gaat hiermee best naar de huisarts of uroloog”, voegt dr. Deconinck toe.

“Plasklachten kunnen de levenskwaliteit enorm verslechteren, terwijl we goede behandelingsmogelijkheden hebben hiervoor. Zowel met medicatie als heelkundig.”