De Borstkliniek werd in 2000 opgericht en groeide snel uit tot een hecht multidisciplinair team met als missie:
“een multidisciplinaire benadering op een patiëntgerichte manier waarbij kwaliteit, snelheid en empathie centraal staan”.
Het team werkt al vele jaren vlot samen als een hechte groep artsen, verpleegkundigen en paramedici die patiënten met borstkanker medisch en psychosociaal begeleiden en opvolgen.
Elk teamlid omringt de patiënt, vanuit zijn eigen ervaring en opleiding, met warme zorg en aandacht voor de unieke leefwereld van de patiënt en zijn/haar familie.
Inmiddels is de Borstkliniek een gevestigde waarde binnen az Sint-Blasius en in de regio Dendermonde. Jaarlijks worden er meer dan 200 nieuwe patiënten behandeld. Hierdoor is de Borstkliniek van az Sint-Blasius door de overheid erkend als een coördinerende borstkliniek.
Borstverpleegkundigen
Borstchirurgie
dr. Jan Decloedt - gynaecoloog, coördinator borstkliniek
dr. Nynke Willers - gynaecoloog, gespecialiseerd in senologie
Medische beeldvorming / radiologie (gespecialiseerd in senologie)
Nucleaire geneeskunde
Pathologische ontleedkunde
Medische oncologie
Radiotherapie
Reconstructieve heelkunde
Oncogenetica (Kanker en erfelijkheid)
Raadpleging oncosexualiteit
Consulent Multidisciplinair borstcentrum - KU Leuven
Psychologen
Sociaal verpleegkundige
Huisartsen
Gespecialiseerde raadpleging oncoseksualiteit:
Raadpleging ter bespreking van mogeilijkheden op gebied van intimiteit en seksualiteit bij
dr. Nynke Willers, gynaecoloog/senoloog:
Begeleiding van patiënten en hun partners in hun seksuologische beperkingen als gevolg van hun ziekte en behandeling bij dr. Christiaan Vanhecke, (onco)seksuoloog
Onderzoek naar borstkanker en seksualiteit
Dr. Nynke Willers legt naast de behandeling van borstkanker ook een sterke focus op het behoud van levenskwaliteit. Zij startte een doctoraatsonderzoek naar borstkanker en seksualiteit.
Dit onderzoek loopt momenteel nog en wordt gesteund door het Smart Fonds van patiëntenvereniging Think Pink. Wil je meer weten over het onderzoek of eraan deelnemen?
Ga naar www.volupta.be.
Patiënten worden meestal doorverwezen door een huisarts, gynaecoloog of een andere arts-specialist.
U kan echter ook rechtstreeks contact opnemen met onze borstverpleegkundige Debbie Warnier of Liesbet Van Steen:
052 25 22 99. Zij maakt voor u een afspraak bij een arts van de borstkliniek.
Het team van de borstkliniek weet hoe belangrijk het voor u is om snel een afspraak en een juiste diagnose te krijgen. We streven er daarom naar om de tijdspanne tussen de eerste aanmelding en de diagnosestelling tot een minimum te beperken.
Het is ook mogelijk om op de dag van de eerste aanmelding een dringende mammografie of echografie te laten uitvoeren, en indien nodig een biopsie.
De nauwe samenwerking met de dienst anatomo-pathologie zorgt ervoor dat we reeds de volgende werkdag de patiënt (en partner) zien voor een besprekingsraadpleging. Dit gebeurt multidisciplinair, in aanwezigheid van de borstchirurg, radiotherapeut-oncoloog of medisch oncoloog en borstverpleegkundige.
Indien u dit wenst, kan u dan langsgaan bij een sociaal assistente en/of psychologe.
Elke donderdag worden bovendien alle pre-operatieve dossiers besproken door het team.
Na uitgebreide medische beeldvorming, kunnen we u al binnen de week na uw diagnose opereren.
Reconstructieve chirurgie gebeurt door een erkend plastisch chirurg, verbonden aan de borstkliniek.
Bij onmiddellijke borstreconstructie gebeurt ook de chirurgie op een multidisciplinaire manier: de oncologische ingreep wordt uitgevoerd door de oncologisch gynaecoloog, de reconstructieve ingreep door de plastisch chirurg, en dit tijdens éénzelfde operatie.
Op maandag en donderdag gebeuren de raadplegingen voor plastische heelkunde en de borstkliniek tegelijkertijd waardoor een multidisciplinaire evaluatie vlot gebeurt.
In de borstkliniek worden al 8 jaar multidisciplinaire 'borstraadplegingen' georganiseerd. Gezien de grote vraag zijn er 4 sessies per week gepland.
Daarnaast kan voor u, na telefonisch contact -al dan niet door een verwijzende arts-, een raadpleging de dag zelf of binnen de 24 uur worden geregeld.
Op deze borstraadpleging worden volgende zaken besproken:
Op deze raadpleging zijn volgende personen aanwezig
De psychologe is stand-by om in een rustgevende, aparte ruimte de patiënt en haar/zijn partner op te vangen en te begeleiden indien nodig. Bekijk hier een impressie van de eerste raadpleging.
Wekelijks organiseert het team van de borstkliniek ook een stafvergadering waarbij de preoperatieve dossiers en de resultaten van het weefselonderzoek worden besproken.
Hierbij zijn aanwezig
Ook de huisarts wordt telefonisch uitgenodigd tot deze bespreking. De patiënt zelf is hierbij niet aanwezig. Bekijk hier een impressie van het multidisciplinair overleg
De borstverpleegkundige, Debbie Warnier of Liesbet Van Steen, begeleidt de borstpatiënten vanaf de eerste aanmelding, doorheen de therapie tot en met de follow-up raadpleging.
De borstverpleegkundige
De ervaring leert dat deze verpleegkundige een makkelijk aanspreekpunt is voor de patiënt.
Ze is er ook voor niet-medische problemen, wanneer u gewoon nood heeft aan ondersteuning.
Bij de borstverpleegkundige kan u de volgende folders van de borstkliniek verkrijgen:
Via de borstverpleegkundige komt u in contact met de sociaal verpleegkundige en/of psychologe van de borstkliniek. De psychische begeleiding van kankerpatiënten (en hun naasten) richt zich voornamelijk op:
Er bestaat ook een groepsaanbod voor kankerpatiënten, waarbij doorheen het jaar tal van zaken georganiseerd worden (bv. relaxatiecursussen, praatcafés, workshops en gespreksgroepen) over:
Indien u met vragen zit of indien u meer informatie wenst omtrent het individuele- en/of groepsaanbod, dan kan u tijdens de kantooruren bellen onze psychologen:
Kathleen Hawil 052 25 21 56 of Ellen De Loore 052 25 21 97.
U kan zich aanmelden op het bureau van de dienst patiëntenbegeleiding (1ste verdieping, route 66).
Het team dat zich specifiek richt naar psychische begeleiding van patiënten is het Psychosociaal Support Team (PSST). Dit team bestaat uit een oncoloog, een sociaal verpleegkundige, een psycholoog en een psychiater.
Klik hier voor meer informatie over de dienst patiëntenbegeleiding en het PSST.
Naast het bieden van een luisterend oor, richt de sociale begeleiding van kankerpatiënten zich vooral op het geven van informatie over en het regelen van volgende zaken:
Verder staat de sociaal verpleegkundige ook in voor het ter beschikking stellen van boeken voor kinderen én volwassenen en informatiebrochures uit de eigen bibliotheek aan patiënten (klik hier voor een overzicht van onze boeken).
Een ander belangrijk aspect bij de psychosociale begeleiding van kankerpatiënten, is de samenwerking met Kom op tegen Kanker. Deze organisatie stelt vrijwilligers ter beschikking, zij zijn via een beurtrol telkens op woensdagvoormiddag aanwezig, maar kunnen ook op andere momenten van de week opgeroepen worden. De opvolging hiervan gebeurt ook door de sociaal verpleegkundige.
Indien u beroep wenst te doen op de sociale dienst, dan kan u tijdens de kantooruren steeds bellen naar Ann Claeys op het nummer 052 25 20 69 of u aanmelden op het bureau van de dienst patiëntenbegeleiding (1ste verdieping, route 66).
Kanker is een ingrijpende ziekte. U werd geopereerd, onderging chemotherapie, radiotherapie of een andere vorm van behandeling. U wil graag de draad weer opnemen maar kampt met klachten die uw functioneren belemmeren. U hebt pijn, voelt zich erg moe of futloos.
Is dit herkenbaar voor u?
Bent u op zoek naar een nieuw evenwicht en wil u graag werken aan uw herstel?
Dan is het revalidatieprogramma ‘Herstel & Balans’ iets voor u.
Herstel en Balans is een wetenschappelijk onderbouwde combinatie van lichaamstraining en psychosociale begeleiding. Het programma is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het bevorderen van het lichamelijk en psychisch herstel. Een uniek programma en net dát steuntje in de rug waarvan u het nodig kan hebben. Om ‘meer energie te krijgen’, ‘weer in de toekomst durven kijken’, ‘een betere conditie te hebben’ en ‘voor het gevoel er niet alleen voor te staan’.
Herstel & Balans, voor mensen uit behandeling, wordt 2 x per jaar georganiseerd: in het voorjaar (februari of maart) en in het najaar (oktober).
Lees meer info in de folder!
Hebt u interesse?
Voor een volledig informatiepakket kan u terecht bij
sociaal verpleegkundige Ann Claeys 052 25 20 69
borstverpleegkundigen Debbie Warnier en Liesbet Van Steen 052 25 22 99
psychologe Ellen De Loore 052 25 21 97
Neem contact op met één van bovenstaande personen voor informatie over het al dan niet plaatsvinden van Herstel en Balans.
Verschillende mensen en verenigingen in Dendermonde en omgeving dragen de borstkliniek een warm hart toe en ondersteunen de projecten ten voordele van borstkankerpatiënten.
Zo wordt onder meer het onco-revalidatie project 'Herstel en Balans' mogelijk gemaakt dankzij de steun van externe partners, waarvoor onze bijzondere dank.
Patiëntenvereniging Lenabeau
Najaar 2015 werd de lotgenotenvereniging voor borstkankerpatiënten uit de regio Aalst-Dendermonde opgericht onder de naam LenaBeau. Die naam verwijst naar hun motto: ‘LEven NA BOrstkanker’.
Door de laatste lettergreep – ‘bo’ – als ‘beau’ te spellen, geven zij aan dat ook na borstkanker het leven nog heel mooi kan zijn. Daarmee zetten zij hun positieve ingesteldheid in de verf en geven ze tegelijk een hoopgevende boodschap aan alle lotgenoten.
Meer informatie over LenaBeau vind je hier:
LenaBeau is ook aangesloten bij Borstkanker Vlaanderen.
Contactgegevens
az Sint-Blasius | Powered by Mentoring Systems